top of page

Manifest: Zet jongeren op een verkiesbare plek op de lijst 

Stem Jong zet zich niet alleen tijdens de verkiezingen in voor betere jongerenrepresentatie in de politiek. Op 31 augustus 2023 lanceerden we het 'Zet jongeren op een verkiesbare plek op de lijst' manifest. Hiermee riepen we politieke partijen op om jongeren op een verkiesbare plek op de lijst te zetten. Dit deden we samen met zeven* politieke jongeren organisaties.

"Iedere generatie verdient een kans op eerlijke vertegenwoordiging in ons Parlement"

Een paar maanden voor de verkiezingen worden de lijsten samengesteld en mogen de leden van de partijen vaak stemmen over de kandidaten en de plaats op de lijst van de kandidaten. Om jonge (aankomende) politici al in dat onderdeel van het verkiezingsproces te steunen hebben we het manifest gepubliceerd. Wanneer meer jongeren op een hogere plek op de lijst staan hoeven we tijdens verkiezingen minder campagne te voeren om jongeren met een voorkeurszetel de politiek in te krijgen. Lees waarom dit zo belangrijk is in het manifest hieronder.
 

*De Jonge socialisten (de politieke jongeren organisatie van PvdA) hebben later ook aangeven het manifest te ondersteunen, waarmee er steun is van in totaal acht politieke jongeren organisaties.

Met het manifest hebben we verschillende media gehaald zoals NPO Radio 1 en BNR

bottom of page