top of page

Stem Jong

Wij geloven in een wereld waar jongeren meedoen in de politiek en zo hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Daarom willen wij jongeren motiveren om hun stem te gebruiken en een verschil te maken.

Op 6 juni mogen we in Nederland weer naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Je kunt het Europees Parlement zien als de Tweede Kamer van de hele Europese Unie. Heel belangrijk dus. In het Europees Parlement zitten op dit moment drie jongeren van de 705 Europarlementariërs, terwijl ongeveer 16,5% van de inwoners van de Europese Unie jonger zijn dan 30 jaar. Dit betekent dat jongeren 116 zetels zouden moeten hebben. Om ervoor te zorgen dat de stem van jongeren gehoord wordt in Europa is het belangrijk dat jongeren vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement.

Stemtool

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni mag jij stemmen en je hebt niet zomaar een stem. Je hebt een voorkeurstem. Dat betekent dat je mag stemmen op iemand die jou representeert. Dat hoeft niet per se de lijsttrekker te zijn. Jouw stem mag ook gaan naar iemand die lager op de lijst staat. Deze persoon heeft dan meer kans om daadwerkelijk verkozen te worden en dus op een plekje in het Europees Parlement. Maar hoe zet je je stem slim in? Of met andere woorden, hoe kun jij ervoor zorgen dat meer jongeren een zetel krijgen in het Europees Parlement deze verkiezingen? Check gelijk onze stemtool die jou hiermee kan helpen.

AllBBQ_30-05_IGVP_HPM_240530_14.jpg

Stap 1: Kies je partij

Zoek uit welke Nederlandse verkiesbare partij bij jou past. Dit kun je doen door debatten te kijken en partijprogramma’s van verschillende partijen te lezen, maar ook door kieswijzers in te vullen en podcasts, zoals Kieswijzer de Podcast te luisteren.

Stap 2: Van Nederland naar Europa

 Om te voorkomen dat er te veel kleine partijen zijn, werken partijen met vergelijkbare standpunten samen in groepen. Dit zijn Europese fracties. Tijdens de Europese verkiezingen stem je voor een Nederlandse politieke partij. Het is wel belangrijk om de Europese fractie van jouw politieke partij in het achterhoofd te houden, omdat dit het stemgedrag van partijleden in het Europees Parlement kan beïnvloeden. Dat betekent dat sommige partijen wat linkser of rechtser uit kunnen vallen in vergelijking met hun partij in Nederland.

Meer weten over de relatie tussen de Nederlandse partijen en Europese fracties, klik hier.

Stap 3: Kies een jonge kandidaat

Om te weten hoe jij jouw stem slim kunt inzetten is het belangrijk te weten hoeveel zetels jouw partij waarschijnlijk zal behalen met de verkiezingen. Dit aantal wordt ingeschat op basis van peilingen. Dit is de stippellijn die je ziet in de tool. Alle kandidaten die onder deze lijn vallen, behalen op basis van de peilingen geen zetel.

 

Jongeren die lager op de lijst staan, hebben jouw stem harder nodig. Stem dus op iemand net onder de stippellijn om jouw stem slim in te zetten en een jongere door een  voorkeurzetel het Parlement in te krijgen. Stel de stippellijn geeft aan dat jouw partij zes zetels zal behalen, stem dan op een jongere lager dan plek zes.

Disclaimer: Deze data is verzameld op basis van aanlevering van partijen en publieke bronnen. Sommige partijen hebben geen data aangeleverd en zijn op hun website niet transparant over de leeftijden van hun kandidaten. In dit geval hebben we gebruik gemaakt van publieke informatie om dit zo goed mogelijk aan te vullen. Zie je toch een foutje? Bericht ons op contact@stemopeenjongere.nl.

bottom of page