top of page

Stem Jong

Wij geloven in een wereld waar jongeren meedoen in de politiek en zo hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Daarom willen wij jongeren motiveren om hun stem te gebruiken en een verschil te maken.

Stemtool

Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen mag jij stemmen en je hebt niet zomaar een stem. Je hebt een voorkeurstem. Dat betekent dat je mag stemmen op iemand die jou representeert. Dat hoeft niet per se de lijsttrekker te zijn. Jouw stem mag ook gaan naar iemand die lager op de lijst staat. Deze persoon heeft dan meer kans om daadwerkelijk verkozen te worden en dus op een plekje in het Europees Parlement. Maar hoe zet je je stem slim in? Of met andere woorden, hoe kun jij ervoor zorgen dat meer jongeren een zetel krijgen in het Europees Parlement deze verkiezingen? Check gelijk onze stemtool die jou hiermee kan helpen.

Drie vrienden

Stap 1: Kies je partij

Zoek uit welke partij bij jou past. Dit kun je doen door debatten te kijken en partijprogramma’s van verschillende partijen te lezen, maar ook door kieswijzers in te vullen en podcasts (zoals Kieswijzer de Podcast) te luisteren.

Stap 2: Zetels van jouw partij volgens de peilingen

Om te weten hoe jij jouw stem slim kunt inzetten is het belangrijk te weten hoeveel zetels jouw partij waarschijnlijk zal behalen met de verkiezingen. Dit aantal wordt ingeschat op basis van peilingen. Dit is de stippellijn die je ziet in de tool. Alle kandidaten die onder deze lijn vallen, behalen op basis van de peilingen geen zetel.

Stap 3: Stem op een jongere lager op de lijst

Nu je weet hoeveel zetels jouw partij ongeveer zal behalen, is het tijd om te bepalen op wie je precies gaat stemmen. Jongeren die hoog op de lijst staan krijgen dankzij die hoge positie vaak al een zetel in de Tweede Kamer. Dat betekent dat jongeren die lager op de lijst staan jouw stem harder nodig hebben. Stem dus op iemand net onder de stippellijn om jouw stem slim in te zetten. Stel de stippellijn geeft aan dat jouw partij zes zetels zal behalen. Stem dan op een jongere vanaf plek zes.

bottom of page